اصول کادر بندی و دوربین گذاری در تری دی مکس

الهام از عکاسی معماری در رندرهای سه‌ بعدی

 

در فضای طراحی و مدلسازی داخلی و خارجی، خلق یک مدل معماری حرفه ای تنها بخشی از مسیر است . در نهایت شما به یک تصویر اصولی نیاز دارید تا هنر خود را به نمایش بگذارید. قبل از یادگیری هر نرم افزار شبیه سازی این قواعد تاثیر زیادی در تغییر و بهبود نگاه شما در ثبت یک رندر جذاب خواهد گذاشت. 

 

برای شروع شما باید نمونه کارهای شاخص معماری داخلی و خارجی را بارها و بارها مشاهده کنید و به نگاه عکاس پی ببرید . در ادامه چند نمونه عکاسی معماری از سایت خط معمار بررسی میکنیم و در مورد قواعد و قوانین آنها صحبت خواهیم کرد . 

 

جایگذاری دوربین در تری دی مکس

اصول عکاسی معماری در تری دی مکس

کادر بندی در تری دی مکس

عکاسی حرفه و نکات آن

احساس آرامش در ترکیب بندی عکاسی

 

۱. حفظ خطوط عمودی (Verticals Must Be Straight)

اولین نکته مهم که در تصاویر بالا میبینید این است که هیچ کدام کج نیستند! تمام خطوط عمودی صاف ، بدون اعوجاج و بدون پرسپکتیو هستند. حالا چطور این عکاسی انجام میشود؟ 

اگر با دوربین های حرفه ای کار کرده باشید قطعا آشنایی با لنز های متعدد آنها دارید. برای عکاسی معماری از لنز های تیلت شیفت استفاده میشود که در زمان ثبت تصاویر پرسپکتیو آنها اصلاح شده و عکس های کاملا صاف و زیبایی خلق میشود.

 

تیلت شیفت در تری دی مکس

 

 

گزینه اصلاح پرسپکتیو در نرم افزار های سه بعدی هم استفاده میشود که در ادامه باهم یاد خواهیم گرفت. 

 

اهمیت خطوط عمودی در عکاسی معماری

 

در این آموزش ما از نرم افزار تری دی مکس و موتور رندر کرونا استفاده میکنیم ولی شما میتوانید این اصول را در تمام نرم افزار های سه بعدی و عکاسی روزمره استفاده کنید.

در نرم افزار تری دی مکس بعد از گذاشتن دوربین کرونا یا ویری به تنظیمات آن بروید و در سر برگ Tilt & Shift  تیک گزینه automatic vertical را فعال کنید . این گزینه باعث میشود اگر خطوط در کادر بندی اعوجاج داشته باشد بصورت اتوماتیک اصلاح شده و پرسپکتیو شما کاملا صاف میشود . 

 

 

2. انتخاب نسبت تصویر (Aspect Ratio)

نسبت تصویر یا Aspect Ratio یعنی نسبت عرض به ارتفاع فریم رندر شما. انتخاب این ابعاد برای ارائه کار شما مهم است و باید استاندارد باشد. رایج ترین نسبت ها برای  طراحی سه بعدی ساختمان  3:2 و 4:3 است که در دوربین های عکاسی . گوشی های موبایل و چاپ استفاده میشود. برای اعمال این گزینه وارد تنظیمات render setup شده و از سربرگ common قسمت output size را روی custom قرار دهید . نسبت 3 به 2 را مانند تصویر وارد کنید و علامت قفل پایین کادر آبی را بزنید. حالا از روی کیبورد دکمه های shift و F را فشار دهید تا کادر زرد Show Safe Frames نمایش داده شود. این کادر رندر نهایی شماست که بر اساس نسبت استاندارد تنظیم شده است . 

 

اهمیت نسبت تصویر استاندارد

 

با فعال کردن علامت قفل نسبت کادر شما حفظ خواهد شد و ابعاد رندر را میتوانید هرچقدر نیاز دارید بیشتر کنید، در صورتی که به کادر عمودی نیاز دارید که پیشنهاد میکنم حتما برای پروژه های خود استفاده کنید؛  قفل آبی را غیر فعال کرده و نسبت 3 به 2 را  به 2 به 3 تغییر دهید حالا دوباره قفل را فعال کرده و سایز خروجی را بیشتر کنید. 

برای تست رندر 1500 در 1000

برای رندر نهایی با کیفیت خوب 3000 در 2000 

برای رندر با کیفیت عالی و چاپ 4500 در 3000 

 

 

3. انتخاب فاصله کانونی  (Focal Length)

فاصله کانونی یعنی فاصله بین لنز دوربین و سنسور، که با میلی‌متر (mm) بیان میشه. این عدد تعیین می‌کنه که زاویه دیدت چقدر باز یا بسته باشه:

  • فوکال پایین‌تر (مثلاً 18mm) → تصویر وایدتر، فضای بیشتر، ولی با اعوجاج

  • فوکال بالاتر (مثلاً 85mm) → تصویر فشرده‌تر، جزئیات بیشتر، ولی فضای کمتر

بهترین رنج برای انتخاب فوکال در معماری 24 تا 50 میلیمتر است که در واقعیت هم این لنز ها استفاده بسیاری در عکاسی از ساختمان دارند. 

حالا برای انتخاب این گزینه وارد تنظیمات دوربین شده و در قسمت کادر آبی گزینه Focal.(mm) فعال کنید و عدد آن را بین 24 تا 50  با توجه به صحنه خود قرار دهید .

 

فاصله کانون در دوربین گذاری تری دی مکس

 

عدد 24 واید ترین حالت برای نشان دادن عظمت یک نما یا فضای داخلی و 50 زوم ترین حالت برای ارائه جزییات و دیتیل های اجرایی که هر دو مورد باید در رندر های یک مجموعه باشند.

 

انتخاب زاویه مناسب در دوربین

 

نکته مهم : در نرم افزار تری دی مکس اگر با همین فاصله کانونی کادر خود را میخواهید عمودی در نظر بگیرید باید عدد فوکال را دو برابر کنید یعنی اگر در کادر افقی فوکال روی 24 هست در کادر عمودی باید روی 48 باشد یا اگر 50 هست در کادر عمودی این عدد باید 100 باشد تا تناسبات شما دقیق و استاندارد شود.

 

کادر عمودی و نمایش جزییات در عکاسی

تصویر قبل با کادر عمودی و فوکال 100 که برای ارائه جزییات بهتر نما و تبلیغات استفاده میشود.

 

 

4. انتخاب زاویه (framing angle)

برای این بخش ابتدا به نمونه ها دقت کنید بعد بریم سراغ بررسی آنها ..

 

اصول عکاسی معماری

 

انتخاب زاویه تخت در عکاسی معماری استفاده از سوژه های انسانی در تری دی مکس

 

عکاسی از نما ساختمان انتخاب بهترین زاویه در عکاسی معماری خارجی

 

طراحی سه بعدی ساختمان در تری دی مکس

 

همانطور که در نمونه ها میبینید اکثر زاویه ها یا تخت هستن یا حدودا 45 درجه که این بستگی به مفهومی که شما نیاز دارید بر میگردد .. معمولا تصاویر تخت حس سکون، تعادل و آرامش را بیشتر القا میکنند و تصاویر زاویه دار پویایی و حرکت را بیشتر نشان میدهند. در عکاسی نمای ساختمان زاویه 45 درجه میتواند از سمت چپ و راست باشد یا از پایین به بالا که این عدد دقیق نیست و بین 30 تا 60 درجه متغیر میباشد. 

نکته مهم : ارتفاع دوربین از زمین همواره باید اندازه استاندارد قد یک انسان باشد تا تناسبات درست درک شوند. در موارد خاص برای عکاسی در ارتفاع بالا از هلی شات هم استفاده میشود. 

 

 

5. ترکیب بندی فضا (Composition) 

رسیدیم به مهمترین بخش داستان، ترکیب‌بندی  در عکاسی معماری همان موردی است که باعث میشود یه تصویر فنی و دقیق، در عین حال زیبا و احساسی باشد.در واقع، ترکیب‌بندی خوب باعث میشود مخاطب ناخودآگاه توی تصویر غرق شود و حس فضا رو تجربه کند. در زبان ساده به چیدمان درست المان های تصویر و کنار هم قرار دادن آنها به طوری که مخاطب احساس سر درگمی نداشته باشد و مفهوم تصویر به خوبی منتقل شود . در نمونه هایی که تا الان مشاهده کردید این چیدمان ها رعایت شدند، برای همین عکسها به نظر حرفه ای و زیبا می آیند. این اصول بحث مفصلی دارد که میتوانید با یک جستجو ساده تمام آنها را یاد بگیرید، اما مهمترین نکات را اینجا باهم بررسی خواهیم کرد . 

 

قانون یک سوم در تری دی مکس

 

 

قانون یک‌سوم: تقسیم کادر به ۳ قسمت مساوی افقی و عمودی → نقاط تلاقی می‌شن نقاط طلایی که آبجکت های اصلی اون محدوده هستن و خطوط عمودی و افقی، مرز تمام شدن اتفاقات صحنه میباشند. برای مثال خط افق حدودا مرز پایین کادر قرار میگیره که دو سوم تصویر به آسمان اختصاص داده میشود. این قانون بیشترین استفاده را در عکاسی  دارد، اگر اکثر نمونه های بالا را در این قالب قرار دهید تقریبا میبینید که از این قانون پیروی میکنند. حالا به طور فرضی این خطوط را در کادر نهایی دوربین داخل تری دی مکس در نظر بگیرید و ترکیب بندی خود را با توجه به آن تنظیم کنید . 

 

استفاده از قانون یک سوم در نرم افزار تری دی مکس

 

ترکیب‌بندی لایه‌ای (Foreground - Midground - Background)

ایجاد عمق بصری با قرار دادن عناصر در سه لایه و دوری جستن از تخت شدن عکس و ساختن احساس سه بعدی . حالا به چه صورت؟ 

در معماری خارجی به این صورت میتوانیم کادر خود را تقسیم کنیم : 

پیش‌زمینه: درخت، نیمکت، ماشین، باغچه، آدم،خیابان
میان‌زمینه: ساختمان یا بخش اصلی نما
پس‌زمینه: آسمان، کوه، ساختمان های دوردست، درخت های دوردست

 

ترکیب بندی لایه در عکاسی معماری

 

نکته : به چیدمان عناصر در تصویر دقت کنید! کادر نباید خیلی شلوغ باشد سوژه اصلی باید راحت درک شود. نیاز نیست تمام عناصر را در تصویر قرار دهید. نمونه های بالا را دوباره مشاهده کنید و ترکیب بندی آنها را بررسی کنید .

 

 

6. قانون اعداد فرد

 وقتی تعداد عناصر در تصویر فرد (۳، ۵، ۷...) باشد، ترکیب‌بندی جذاب‌تر و طبیعی‌تر به نظر می‌رسد. چون ریتم بهتر احساس میشود و ترکیب فرد باعث تعادل نامتقارن و در عین حال جذابیت بصری میباشد برای مثال : 

 

  • سه تابلو روی دیوار

  • پنج کوسن روی مبل

  • سه آویز نوری بالای میز غذاخوری

  • سه گلدان یا شمع روی کنسول

  • سه درخت در پیش‌زمینه

  • سه انسان در خیابان

  • سه ستون در کادر و ...

 

قانون اعداد فرد در ترکیب بندی عکاسی معماری

برای اطلاع بیشتر از اصول و قوانین عکاسی میتوانید به سایت های لنزک و دیدنگار مراجعه کنید.

 

در پایان نکته اصلی برای خلق یک اثر داستان ها و احساسی است که به مخاطب القا میشود برای مثال:

  • صندلی خالی روبه‌روی پنجره = آرامش

  • نور ملایم روی میز صبحانه = زندگی روزمره

  • فریم از داخل اتاق به سمت حیاط = دعوت به ارتباط با بیرون

 اینجا هنر شما میتواند یک تصویر متمایز را خلق کند، پس حتما به احساسی که در طراحی پروژه های خود ایجاد میکنید دقت کنید. و اگر مثل یک عکاس حرفه ای به طرح سه بعدی خود نگاه کنید خروجی کار شما بسیار جذاب و متفاوت خواهد شد. 

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید